KOTI KEHOSSA
Fyysisen kodin ja kehomme yhteys voidaan ymmärtää monin tavoin. Jokaisessa kodissa on oma tunnelmansa ja se on usein helpompi tuntea kuin selittää. Myös jokainen ihminen ilmentää tietynlaista energiaa ja tunnelmaa ympärilleen. Kodissa asuvat vaikuttavat tunnelmaan ja tunnelma vaikuttaa heihin. Fyysinen koti ja henkinen koti, kehomme, elävät kuin symbioosissa keskenään.
KOTI KEHOSSA käsite on saanut inspiraation Katonah joogasta, jota olen harjoittanut Elisa Kuuttilan opissa vuodesta 2019 alkaen. Katonahissa kuvataan, että keho on kuin talo, koti missä elämme ja missä elämä tapahtuu. Tärkeää on oppia elämään omassa kodissa, ymmärtäen missä vietämme aikamme ja mitkä on ne osat mihin emme ole osanneet tai halunneet mennä. Elisa käyttää myös metaforaa, jossa jokaisen velvollisuus on itse siivota kotinsa sotkut ja siten tehdä hyvinvoinnille, ilolle ja lempeydelle tilaa omassa kehokodissaan. Hyvinvoivassa kehossa on hyvä olla ja elää.
Uskon, että voimme paremmin ja pystymme nauttimaan elämästä enemmän kun päätämme tietoisesti luoda fyysisen kodin ja ympäristön, joka tukee meidän hyvinvointia ja luo ympärillemme kauneutta.
Koti on erityinen tila, sillä oli se sitten pysyvä tai väliaikainen, se on paikka, jossa voimme kokea elämän monissa muodoissaan. Siellä nauretaan, itketään, riidellään ja rakastetaan. Siellä olemme juuri sellaisia kuin pohjimmiltaan olemme tai ainakin meidän pitäisi pystyä olemaan.
Usein tiedostamatta ympäristömme vaikuttaa meihin halusimme sitä tai emme ja siksi olisi tärkeä huomioida miten me aidosti haluamme elää ja asua. Tämä saattaa kuitenkin unohtua esimerkiksi silloin, kun alamme suunnitella remonttia tai uutta kotia.
Kodin rakentaminen ja sisustaminen tulisi olla kokonaisvaltainen prosessi, jossa liikkeelle lähdetään oman itsen ymmärtämisen, tarpeiden ja haaveiden kautta, ei niinkään ympäristön luomien mielikuvien ohjaamana.
Olen usein itse herännyt huomaamaan, että on helppoa kohentaa omaa mielialaa ostamalla jotain uutta. Vaikka oikeasti mitään ei tarvitsisi. Ratkaisu on loppujen lopuksi hyvin lyhytnäköinen, koska pian tarvitsemme taas lisää jotain uutta. Ja tätä ei pidä käsittää väärin, joskus aidosti tarvitsemmekin ja joskus uusi koti tai projekti on aidosti tarpeen. Mutta aina ei ole niin. Oma näkemykseni on, että kotiunelmillamme on loppujen lopuksi aika vähän merkitystä materiaalien hankkimisen tai omistamisen kanssa.
Tuntemalla omat tarpeet ja haaveet kotiunelmamme voi aidosti täyttyä. Parhaimmillaan me voimme luoda kodistamme turvasataman ja kehykset onnelliselle elämälle. Kodin avulla on mahdollista myös korostaa niitä ominaisuuksia, jotka tukevat omaa hyvää elämää mutta samalla koti voi olla apunamme tukemassa sitä millaiseksi ihmiseksi tahdomme tulla.
Korostettakoon, että kuten elämä, kehomme ja mielemme, myös koti on jatkuvassa muuttuvassa tilassa ja siksi se vastaa kysymykseemme tästä hetkestä. Kuka minä olen tänään tai millainen minä haluan olla?
Kokemuksemme onnellisuudesta tai hyvästä elämästä määrittää ennen kaikkea se, keskitymmekö enemmän siihen mitä meillä on vai siihen mitä meiltä puuttuu.
Jatkuvan muutoksen lisäksi on hyvä myös muistuttaa elämän syklisyydestä. Toisinaan on virkeämpiä ja väsyneempiä aikoja, on iloisempia ja melankolisempia hetkiä, on sotkuja huoneissa ja päämme sisällä, pölyttyneitä nurkkia ja pieleen menneitä projekteja.
Kaiken tämän jatkuvan muutoksen ja ajan syklisyyden keskellä on sinä tässä hetkessä. Jos kehosi olisi kotisi, kestäisikö kotisi perustukset? Kuinka vankat ovat kotisi seinät? Millä täytät kotisi? Vastaukset on jo sinulla, tuodaan ne yhdessä osaksi arkeasi.
Terkuin,
Anna-Stina