PALJONKO PIENTALON RAKENTAMINEN MAKSAA?
Tässä tekstissä olen avannut hieman sitä, mistä kaikesta pientalon rakennusprojektin kustannukset muodostuvat. Usein näkee puhuttavan rakentamisen neliöhinnoista, jotka riippuvat täysin paikkakunnasta, tontin ja talon ominaisuuksista sekä oman työn osuudesta.
Lopullisiin kustannuksiin vaikuttavat kaikki projektin aikana tehdyt valinnat ja ratkaisut. Sen vuoksi kustannuksia ei voida esittää alkuvaiheessa yksiselitteisesti, mutta kustannusten jakauma voi antaa osviittaa kokonaisbudjetin laatimiseksi. Netistä löytyy erilaisia laskureita, joiden avulla voi saada hyvän käsityksen oman talon kokonaisbudjetista. On tärkeä tiedostaa millä tavoin kokonaiskustannukset muodostuvat ja miten niihin voi ennalta varautua.
kustannuksiin käsiksi jo suunnitteluvaiheessa
Suunnittelu on vaihe, jonka aikana voidaan kaikista parhaiten vaikuttaa talon rakentamiskustannuksiin. Tällöin päätetään keskeisimmät rakennustekniset suuntalinjat; kodin koko, muoto, laatutaso, talon rakennusmateriaalit jne. Vaikka suunnittelu tehdään kuinka hyvin, on erittäin yleistä, että tästä huolimatta eteen tulee yllätyksiä ja budjetin ylityksiä. Sen vuoksi budjetissa tulisi olla ylitysvaraa jo alusta alkaen ja nyrkkisääntönä pidetäänkin yleisesti vähintään 10% menojen ylitystä.
Monissa talopakettitoimituksissa hintaan saattaa sisältyä kaikki suunnitelmat tai ainakin osa niistä. Mikäli haluaa talostaan arkkitehdin laatimat kuvat hintahaarukka pientalokohteissa alkaa noin 10 000 eurosta ja jatkuu kohteesta riippuen aina noin 50 000 euroon saakka. Rakenne- ja LVIS- suunnitelmien toteutus on huomattavasti edullisempi ja lopulliset kustannukset riippuvat aina suunnitelmien laajuudesta ja vaativuustasosta. Etenkin ensikertalaiselle usein kaikkein helpoin vaihtoehto on se, että tilaa esimerkiksi LVIS-urakan kokonaisuudessaan, joka sisältää suunnitelmat, työn sekä mahdollisesti myös tulevan lämmitysmuodon perustamiskustannukset.
mistä rakentamiskustannukset muodostuvat?
On tärkeää huomioida, että myös rakennuksen kerrosluku vaikuttaa tuleviin rakentamiskustannuksiin. Kellarin rakentamiseen liittyvät tavanomaisista eroavat rakennusvaiheet lisäävät kustannuksia ja lisäkerroksien toteuttaminen tuo mukanaan korkeammilta telineiltä ja henkilönostimilla tehtävää työtä. Telineiden ja nostimien vuokraaminen saattaa lopulta olla merkittävä lisäkustannus, joka näkyy luonnollisesti myös urakoitsijoiden hinnoittelussa.
Talon rungon rakennusmateriaali vaikuttaa sekä kustannuksiin, että koko talon lopulliseen ulkomuotoon ja tunnelmaan. Tiukan budjetin raameissa kannattaa harkita tarkkaan, onko tarkoituksenmukaista toteuttaa unelmien kivitalo, joka on lähtökohtaisesti kaikkein kallein vaihtoehto. Ekologisuutta arvostavien mieleen saattaa olla massiivihirsitalo, jonka hirsien hankinta saattaa myös tulla merkittävän kalliiksi. Puutavarasta paikalla rakennettu talo tai talotehtaalla lähes valmiiksi asti rakennettu talo on usein kaikkein edullisin vaihtoehto.
Avaimet käteen talopakettitoimitusten osalta kannattaa tutkia tarkkaan tarjousten toimistussisällöt, sillä ne saattavat erota toisistaan paljonkin. Kannattaa myös huomioida, että usein kustannuksiin tulee lisätä erikseen maatyöt ja työmaan yleiskustannukset, kuten työnjohtoon, lupiin, liittymiin, valvontaan, vakuutuksiin ja mahdollisiin kalustovuokriin sekä rakennusaikaiseen sähköön, veteen ja jätehuoltoon liittyvät kustannukset. Yleiskustannukset alkavat noin 30 000 eurosta ja vaihtelevat alueittain ja kohteittain.
Talon perustamiskustannuksiin vaikuttaa merkittävästi se, rakennetaanko pehmeälle savimaalle, jolloin perustukset tulee paaluttaa mahdollisesti hyvinkin syvälle maaperään. Toisaalta kallioiselle tontille rakennettaessa saattaa olla, että joudutaan louhimaan eli räjäyttämään kalliota. Paaluttaminen ja louhinta lisäävät myös turvallisuusriskiä ja sekä edellyttävät lisätyötä ennakoivien katselmusten, ilmoitusten ja seurannan muodossa. Maatöiden kustannukset voivat vaihdella alkaen yli 20 000 eurosta aina 50 000 euroon tai jopa ylikin.
Talon rakentamiseen tulee laatia jo alussa budjetti, jota valvotaan tiukasti. Alkuun pääsee laatimalla ensin kokonaishinta-arvion yleisellä tasolla ja sen jälkeen avaamalla jokaisen päätason hintakokonaisuuden pienemmiksi kokonaisuuksiksi.
Hankkeen kustannusennustetta tulee päivittää hankintojen ja työvaiheiden toteutuneiden kustannusten mukaan, jotta voidaan seurata kustannusten kehitystä suhteessa varattuun budjettiin työvaihekohtaisesti ja siten koko hankkeen osalta. Näin voidaan varautua hyvissä ajoin tuleviin budjetin ylityksiin esimerkiksi harkitsemalla halvempia ratkaisuja seuraaviin työvaiheisiin tai varautumalla lisärahoituksen hankkimiseen. Vaihtoehtoisesti taloudellisesti onnistuneista hankinnoista yli jääneet käyttövarat voidaan sijoittaa esimerkiksi laadukkaampiin pintamateriaaleihin tai säästää nousuvarauksiin tulevia riskejä varten.
Kun olet alusta alkaen eritellyt kuinka paljon esimerkiksi kylpyhuoneiden varusteisiin voidaan varata rahaa, on sinun helpompi tietää hankintoja tehtäessä onko budjetissa varaa design-hanaan vai perinteisempään versioon. Jo budjetin laadintavaiheessa voidaan päättää, halutaanko tinkiä lattiamateriaalista, desing-kalusteista vai säästää rakennuksen rungon kustannuksissa.