PIENTALON RAKENTAMISEN VAIHEET
Oman kodin rakentaminen saattaa olla toisille pitkään haaveiltu tavoite, toisille hetken mielijohteesta tai tontin saamisen myötä eteen osunut sattuma. Rakentamiseen ryhtyminen on kuitenkin aina iso päätös ja tuo eteensä isoja muutoksia elämän matkalla. Kun päätös talon rakentamisesta on tehty saattaa into ja vauhti olla niin kova, ettei millään malttaisi rauhoittaa mieltään ja keskittyä suunnittelemaan rauhassa edessä olevan projektin vaiheita.
Arkisopimus
Itse tehtynä, osittain itse tehtynä vai avaimet käteen-palveluna? Valitsit minkä tahansa vaihtoehdon niin ennen projektin käynnistymistä kannattaa tehdä ns. arkisopimus, jotta jokainen projektiin lähtevä osapuoli ymmärtää mihin ollaan lähdössä. Arkisopimuksen pohjalta voi myös punnita vaihtoehtoja uudelleen. Siihen voidaan listata, miten normaalia arkea pyöritetään projektin aikana. Kuka vastaa esimerkiksi lasten harrastuksista vai perutaanko ne projektin ajaksi, kenen vastuulla on kommunikoida rakennusurakoitsijoiden kanssa tai kuka valvoo budjetin ajantasaisuutta?
Projektiin sisältyy paljon myös projektin ulkopuolisia arjen rullaamiseen liittyviä asioita ja esimerkiksi näitä edellä mainittuja asioita ei tule ensimmäisenä pohtineeksi, kun haaveillaan unelmien kodista. Väitän, että jos nämä asiat keskustellaan, suunnitellaan ja kirjataan ylös etukäteen, niin projekti sujuu tasaisemmin ja vältytään helpommin mahdollisilta kriiseiltä projektin aikana.
Projektin vaiheistus
Projektin vaiheistus ja koko projektin aikataulutus ovat ensisijaisen tärkeitä vaiheita isommissa rakennusprojekteissa, jotta kaikki projektin osa-alueet saadaan synkronoitua keskenään ja jotta lopulta koko projekti saadaan toteutumaan tavoiteaikataulussaan.
Oman kodin rakentajan on hyvä miettiä alussa kokonaisaikataulua, mutta kannattaa pohtia onko tarkoituksenmukaista aikatauluttaa projektia kuukauden tai viikon tarkkuudella, valmistumispäivämäärään saakka. Alustavan aikataulun laadinta on kuitenkin tärkeää, jotta esimerkiksi arkkitehti tai urakoitsijat tietävät millaisella vauhdilla halutaan päästä rakentamaan. Aikatauluun kannattaa jättää pelivaraa esimerkiksi rakennusluvan saantiin. Liian tiukkaan rakennettu aikataulu saattaa tuoda projektiin turhaa stressiä, jota ei hektisen elämänvaiheen keskellä kaipaa yhtään lisää.
Rakentaessamme omaa kotiamme emme laatineet tarkkaa aikataulua alusta loppuun saakka. Koimme, että sellainen vain lisäisi turhaa painetta projektin työn vaatiessa jo itsessään meiltä niin paljon. Aikataulumme tarkentui työn edetessä. Aikatauluttamista tärkeämpää oli pysyä edellä nykyhetkeä, jotta hankinnat oli tehty ja materiaalit sekä mahdollinen työntekijä tilattu työmaalle riittävän ajoissa. Projektiin saattaa kohdistua merkittäviä lisäkustannuksia ilman tällaista hankintojen ja työvaiheiden synkronointia.
Opas pientalon rakentajalle
Olen koostanut oppaan, jossa esitän karkeasti lähes jokaisen pientalon rakentamisessa eteen tulevan vaiheen. Oppaan saa osana pientaloprojektin sparrausta tai mentorointia.
Pääpiirteissään pientalon rakentamisen vaiheita ovat tontin hankinta, suunnittelu, hankinta- ja urakkasopimukset, rakentaminen sekä tarkastukset, katselmukset ja asiakirjojen dokumentoinnit. Kotiin ei saa muuttaa ennen Rakennusvalvonnan käyttöönottokatselmuksia.
Lisäksi on hyvä tiedostaa, että rakentaminen vaatii vettä ja sähköä jo heti projektin alusta asti. Sen vuoksi sähkö- ja vesiliittymäsopimukset kannattaa laittaa tilaukseen jo varhaisessa suunnitteluvaiheessa, sillä erityisesti pääkaupunkiseudulla liitoskohtalausunto ja työtilaukset voivat kestää useita kuukausia. Varsinkin kesällä kannattaa varautua ruuhkiin.
Projektin kulku oma jaksaminen edellä
Rakentaminen vie paljon aikaa mutta ennen kaikkea rakennusurakka on raskas myös henkisesti. Sen vuoksi projektin suunnittelussa ja toteutuksessa kannattaa hyödyntää eri alojen ammattilaisten tietoja ja taitoja. Rakennuttamispaletin kasassa pitäminen voi olla haastavaa yksin oman päivätyön ohella. Oman kodin rakentajan tulee myös huomioida, että projektiin lähtiessä ei olla enää vain rakentamassa taloa vaan toimitaan rakennusprojektin rakennuttajana ja tällöin tulee huomioida lain mukaiset määräykset ja vaatimukset rakennushankkeeseen ryhtyvälle.
Sanotaan, että oman talon rakentaminen vie terveyden, rikkoo avioliiton ja aiheuttaa taloudellisen ahdingon mutta huolellisen projektin suunnittelun avulla voidaan onnistua lopputuloksessa ja taklata nämä ennakkokäsitykset. Pientalon rakentaminen on parhaimmillaan sujuvaa yhteistyötä useiden alan asiantuntijoiden kanssa, joka onnistuneen projektin johtamisen ja koordinoimisen ansiosta johtaa unelmiensa toteuttamiseen ja loppuelämän kodin rakentamiseen.