SUUNNITTELUN OHJAUKSELLA KOHTI ONNELLISTA KOTIA

Kuvittele tilanne, jossa olet vihdoin saanut muuttoluvan raskaan rakennusprojektin jälkeen mutta muuttaessa huonekaluja uuteen kotiin huomaat, että keittiön pöytä ei sovi paikalleen tai keittiön pöydän lamppu on aivan väärässä paikassa. Myös uuden kodin rakennusprojektissa tällainen tilanne on täysin mahdollista.

Rakentamisessa suunnitelmilla on erittäin iso rooli. Oikea-aikaisella ja harkitulla suunnittelulla vaikutetaan koko projektin laadukkaaseen ja onnistuneeseen lopputulokseen.

4F3A3718.jpg

Suunnittelun ohjauksella sovitetaan eri suunnitelmia keskenään

Kaikkien suunnittelualojen tulee tehdä yhteistyötä keskenään. Suunnittelun ohjauksella koordinoidaan suunnittelun etenemistä ja eri suunnitelmien yhteensovittamista. Suunnittelun ohjauksen tehtävänä on auttaa asukkaan toiveiden täyttämisessä huomioiden projektille asetettu budjetti ja kodin toiminnallisuusvaatimukset.

Yleinen ristiriita, joka saattaa syntyä pientalon rakennusprojektissa on esimerkiksi sellainen, jossa LVI-suunnittelija, arkkitehti ja rakennesuunnittelija eivät jaa samaa näkemystä siitä, miten ja mistä välipohjan putket vedetään. LVI- suunnittelija haluaa vetää putket lyhintä reittiä runkoviemäriin, rakennesuunnittelija haluaa säilyttää välipohjapalkit ehjinä, kun taas arkkitehti ei halua rakennukseen ylimääräisiä alaslaskukattoja.

Kaikki tämä on ratkaistavissa suunnittelupöydällä suunnitelmien yhteensovituksella. Usein tilanteeseen törmätään vasta, kun putkiasentaja seisoo pukin päällä kanki kädessä ja kiroaa puhelimeen työnjohtajalle sitä, että suunnitelmat ovat ristiriidassa ja työt seisoo.

aula_oma.jpg

Toinen hyvin yleinen ristiriita saattaa tulla vastaan talotekniikkasuunnitelmien ja kalustekaavioiden kohdalla. Mikroaaltouunin pistorasia on astiakaapissa ja tilattu jääkaappi ei mahdukaan vakiomoduulimittaiseen kalusteeseen tai lattiavalusta on unohtunut saarekkeen viinikaapin sähköveto kokonaan.

Tällaisissa tilanteissa työt saattavat keskeytyä ja joudutaan tekemään nopeita muutoksia suunnitelmiin, joiden myötä toteutusratkaisut saattavat olla rumia. Unohtuneet tai liian myöhään tehdyt suunnitteluratkaisut voivat osoittautua työläiksi, kalliiksi tai lopulta mahdottomiksi toteuttaa. 

Sisustukselliset ratkaisut ovat myös yhteensovittamista muiden suunnittelualojen kanssa ja ne tulee niin ikään huomioida projektin alusta alkaen. Esimerkiksi kylpyhuoneen linjakaivon paikka tai seinän sisään integroitavat vesiputket tulee tietää jo ennen lvi-suunnittelun alkamista. Tällaisia ratkaisuja voi olla helpoin hahmottaa esimerkiksi 3D -mallin avulla.

Lisäksi tulevan kodin kalusteet kannattaa suunnitella yhdessä pohjapiirustuksen suunnittelun kanssa ja samassa yhteydessä pohtia myös valaisimien tulevat sijainnit. Valaistussuunnitelma toimii pohjana sähkösuunnittelulle. Erillisten lisäratkaisujen ja esimerkiksi kattorasioiden jälkiasentaminen saattaa tulla todella kalliiksi etenkin, jos kyseessä on elementtirunkoinen talo. Tontilla paikalla rakennettavaan taloon muutokset ja lisäratkaisut onnistuvat helpommin vielä rakennusvaiheessa.

4F3A3668.jpg

Suunnittelun ohjaus kuuluu sisustussuunnittelun ohella omaan palvelutarjontaani ja autan projektissa suunnittelun alkuvaiheessa olevia hahmottamaan tulevan kodin ratkaisuja huomioiden kodin sisustukseen liittyvät näkökulmat. Minulla on pitkä kokemus työskentelystä eri suunnittelualojen kanssa ja autan projektiin lähteviä asukkaita oikean suunnittelijan löytämisessä. Jos haluat keskustella kanssani lisää aiheesta, laita viestiä ja sovitaan etäpalaveri aiheeseen liittyen.

Rakentavin terveisin,
Anna-Stina

Edellinen
Edellinen

HANKINTOJEN ÄÄRELLÄ

Seuraava
Seuraava

KOTI, JOSSA ON HYVÄ ELÄÄ