TALOPAKETIN KILPAILUTTAMINEN
Tässä postauksessa avaan talopaketin kilpailuttamisen prosessia. Keskityn erityisesti sellaisiin talopaketteihin, joissa talopakettiin halutaan sisällyttää lähes kaikki suunnitelmat, työ ja materiaalit. Tällöin puhutaan usein avaimet käteen toimituksesta. Vertailun vuoksi nostan esille myös levyvalmiin tai ‘sisusta itse’ -muotoisen toimituksen prosessia. Millaisia vaiheita talopakettien kilpailuttamiseen sisältyy ja millä tavoin vertailla erilaisia tarjouksia keskenään?
TALOPAKETTITOIMITTAJAN VALINTA
Tulevan kodin runkomateriaali toimii usein lähtökohtana talopakettitoimittajan valinnalle. Kivitaloa suunniteltaessa toimittajien valikoima on hieman rajallisempi, kuin esimerkiksi puutalon tapauksessa. Kivitalon toimittajia ovat esimerkiksi Lammi,Lakka tai Jämerä. Puutalo voi olla rungoltaan esimerkiksi ns. perinteisempi levyjäykistetty puurunko, CLT tai hirsi. Kun kohteena on avaimet käteen toimitus puutalotoimittajia ovat esimerkiksi Kastelli, Designtalo tai Jukkatalo. Kastelli toimittaa nykyisin myös hirsitaloja mutta perinteisempiä toimittajia ovat Honka ja Kontio.
Talopakettitoimittajilla löytyy usein valmis valikoima valittaville pohjaratkaisuille useista erilaista vaihtoehdoista. Usein kuulee puhuttavan, että valmiit pohjaratkaisut eivät täysin sovellu oman perheen käyttöön ja sen vuoksi pohjia pystyy usein muokkaamaan hyvin joustavasti. Ehtona saattaa olla, että talon ulkoseinien paikat tulee pysyä paikallaan mutta muuten muutoksia voi tehdä täysin vapaasti. Tämäkään ei monesti riitä ja silloin kannattaa kääntyä arkkitehdin puoleen. Usein talopakettitoimittajat tarjoavat myös avaimet käteen toimitusta omien arkkitehtisuunnitelmien pohjalta. Huomioitavana on se, että toimittajien valikoima on tällöin rajallisempi.
Talopakettitoimittajan valinnassa kannattaa olla tarkkana ja käydä läpi tarkasti toimittajien tarjouksia ja niissä olevia reunaehtoja. Toimittajia kannattaa lähestyä myös suositusten kautta. Lisäksi tässä markkinatilanteessa on hyvä tiedostaa, että joustava aikataulu on valttia ja tällöin mahdollisuus tarjousten saamiselle useammalta toimittajalta kasvaa. Lisäksi markkinoiden heilahdellessa on usein myös etua siitä, että toimittajalla on oma kassa kunnossa ja talotoimitus onnistuu raaka-aineiden hintojen noususta huolimatta.
TARJOUSPYYNTÖPROSESSI
Tarjouksia kysyttäessä useammalta toimijalta kannattaa varata riittävästi aikaa useampaan tapaamiseen ja tarkennuspyyntöihin. Tarjouspyyntöä laadittaessa on hyvä tietää toimittajan malli tai vaihtoehtoisesti tulee esittää vähintäänkin alustavat rakennuslupapiirustukset.
Lisäksi seuraavia asioita voi sisällyttää tarjoukseen, joita käydään tarkemmin läpi yhdessä toimittajan kanssa tarjouspalaverissa:
Pohjien ja perustusten teko, perustamistapa oltava tiedossa
Lämmitysmuoto, maalämmön tapauksessa maalämpökaivon porauksen sisällyttäminen tarjoushintaan
Runkomateriaali ja muiden materiaalien erittelyt, esim. katon materiaali
Julkisivuverhous huomioiden visuaaliset erikoistehosteet ja tehosterimoitukset
Saunan pintamateriaalit lauteineen
Terassin rakenteet ja terassille huomioitavat mahdolliset muut tekniset järjestelmät esim. valaistus, terassiin upotettavat/integroitavat istutuslaatikot tai poreallas sekä tarvittavat sähköt, poistovesi ja pohjat
Mahdollinen takkamalli ja sen pohjat
Muut erikoisvarusteet, kuten valmius vesikiertoisille pyyhekuivaimille, äänentoistojärjestelmälle jne.
AIKATAULU
Osa toimittajista voi lähettää tarjouksen pelkästään lähtötietojen ja pohjakuvien perusteella mutta yksityiskohtaisemman tarjouksen saa vähintään yhden tarjouspalaverin jälkeen. Tarjouspalaverissa voidaan käydä läpi jopa pienimpiä yksityiskohtia, joita ei välttämättä tule itse edes alkuvaiheessa huomioitua.
TARJOUSTEN VERTAILU ja sopimus
Useamman eri toimittajan tarjouksen vertailu onkin sitten aivan oma taiteen lajinsa. Joillakin tarjous saattaa olla hyvinkin selkeä ja yksiselitteinen, kun taas toisilla tarjouksesta ei meinaa saada millään selkoa. Itse suosin laatimaan tarjousvertailutaulukon, johon nostaa esiin erityisesti itselle tärkeimmät kohdat. Hintaerot saattavat olla myös huimia tällä hetkellä ja sen vuoksi kannattaa varmistaa monta kertaa, mitä kaikkea tarjouksen toimitukseen sisältyy ja mikä on lisätyötä.
Sopimusta laadittaessa kannattaa olla hyvin tarkka siinä, että kaikki tarjousvaiheessa sovitut ja käsitellyt asiat on kirjattu ylös sopimukseen ja koko talopaketin toimituslaajuuden sisältö on otettu huomioon kokonaishinnassa. Lisäksi mm. seuraavat asiat tulee olla esitetty yksiselitteisesti sopimuksessa:
projektin ja työvaiheiden kesto
materiaalien toimitusaika ja maksuehdot
sopimusrikkomusten seuraamukset
sopimusehtojen muuttaminen
Viivästykset ja niihin liittyvät korvaukset
Reklamaatiot ja takuuasiat
Sopimuksen irtisanominen ja purkamiseen tai muuttamiseen liittyvät käytännöt
Talopakettitoimittajan valinta lähtee liikkeelle ennen kaikkea omien tarpeiden pohjalta. Siinä vaiheessa, kun ollaan päästy tähän toimittajan kilpailuttamisen vaiheeseen, on hyvin tarkkaan jo mietitty omaa budjettia, aikataulua ja kokonaisuutta oman unelmakodin suhteen. Jos näihin kuitenkin kaipaa vielä tarttumapintaa ja tukea niin voi lukea täältä esim. aiemmat postaukseni suunnittelun ohjaukseen ja hankintoihin liittyen. Lisäksi minulta voi pyytää meilitse pientalon rakentajan oppaan, jossa jaan vinkkejä miten lähteä liikkeelle ja mitä kompastuskiviä kannattaa välttää.
Teen myös unelmakoti -sparrauksia, jos haluaa saada henkilökohtaisempaa tukea ja vinkkejä projektin käynnistämiseen. Niistä lisätietoa löytyy Palvelut -välilehdeltä ja minulta voi tietysti kysyä lisää. Minun tehtäväni täällä on olla tukena ja apuna matkalla kohti teidän omaa, onnellista kotia.
Rakentavin terveisin,
Anna-Stina