VINKIT PIHAN SUUNNITTELUUN

Kevät on täällä ja luonto on heräämässä eloon. Tämä on se aika, kun itse alan innostua tulevan kesän puutarhan hoidosta ja pienen pihamme ylläpidosta. Jos sinulla on ajankohtaisena pienen pihan suunnittelu, terassin istutuslaatikoiden sommittelu tai vaikka kaupunkiparvekkeen vihersisustaminen, niin tämä postaus auttaa toivottavasti ottamaan huomioon tärkeitä seikkoja niihin liittyen.

Korostan, että en ole pihasuunnittelija ja isomman pihan suunnittelussa ja toteutuksessa kannattaa hyödyntää ammattilaisen apua. Olen suunnitellut meidän oman pihamme ja tänä keväänä pääsen auttamaan myös muutaman ystävän pihan suunnittelussa, jossa apuna hyödynnän näitä alla olevia vinkkejä.

oma_piha.jpg

PIHASUUNNITELMA ALKAA MAAPERÄÄN TUTUSTUMISELLA JA VALON LIIKKEIDEN TARKKAILULLA

Ensimmäisenä on hyvä tutustua pihan maaperään ja seurata pihalla valon ja varjojen liikkeitä. Onko maaperä kuivaa, tuoretta, kosteaa vai märkää? Mihin kohtaan aurinko paistaa ja missä vaiheessa päivää? On tärkeä huomioida, että aikaisin keväällä aurinko paistaa matalammalta, kun taas keskikesällä aurinko on korkeimmillaan.

Maaperän havainnoimiseen liittyy myös olennaisesti pihalla sijaitsevat olemassa olevat puut ja pensaat sekä maassa ja maan alla olevat kaapelit, johdot ja putket, jotka on hyvä ottaa huomioon pihan suunnitteluvaiheessa.

Asemakaava saattaa myös ohjata pihan suunnittelussa. Esimerkiksi erään asiakkaani kohteessa asemakaava määrittää hyvin pitkälle jopa kasvillisuuden, jota pihalla saa käyttää.

Helsingin asemakaavoituksessa on käytössä viherkerroin, jonka avulla pyritään varmistamaan riittävän viherpinta-alan säilyminen tonteilla ja samalla ehkäisemään hulevesitulvia. Viherkerroin kuvaa, kuinka paljon tontilla on kasvillisuutta ja vettä viivyttäviä ratkaisuja suhteessa tontin pinta-alaan.

pihakivetys.jpg

Pihan suunnittelussa kannattaa miettiä olemassa olevat ja tulevat kulkuväylät, näkösuojat (mitä haluaa näkyvän kodin sisältä pihalla ensimmäisenä tai mitä haluaa nähdä ensimmäisenä, kun saapuu pihalle) ja miten piha sijoittuu naapureihin nähden. Piha ei saa aiheuttaa haittaa naapureille.

Suunnitteluvaiheessa kannattaa lisäksi miettiä pihan kasveja ja sitä mihin katolta tippuvat lumet talvisin putoavat ja mihin lumet aurataan. Jotkut pihan kasvit eivät välttämättä kestä lumen painoa.

Lisäksi suunnitteluun vaikuttaa merkittävästä kuinka paljon haluat käyttää aikaa puutarhanhoitoon, milloin pihalla oleskellaan, mitä siellä tehdään ja mitä pihalta ylipäätään halutaan.

KASVIEN VALINTA MÄÄRITTÄÄ PUUTARHANHOITOON KÄYTETTÄVÄN AJAN

Puutarhanhoitoon käytettävä aika riippuu hyvin vaihtelevasti siitä, millaisia kasvivalintoja pihalle tehdään. On hyvä tiedostaa jo ihan alussa, kuinka paljon aikaa ja halukkuutta on käytettävissä. Ajan käytön lisäksi kasvien valinnassa tulee huomioida esimerkiksi alussa mainitsemani valon määrä ja maaperän kosteus sekä kasvien mittasuhteet, kasvutavat ja kukinta-ajankohdat.

Osa kasveista soveltuu aurinkoon, osa puolivarjoon ja osa varjoisaan paikkaan. Kasvien valinnassa tämä seikka tulee ottaa huomioon. Esimerkiksi jotkut havupuut ja -pensaat, kuten tuija- ja katajalajikkeet kestävät kyllä auringossa mutta ne tulee erityisesti nuorena suojata paahtavalta kevätauringolta. Muuten niiden lehdet kärsivät.

Raimo_omenapuu.jpg

Kasvien valinnassa on hyvä huomioida myös se, että osa kasveista on myrkyllisiä. Jos perheessä on esimerkiksi pieniä lapsia tai eläimiä, niin kasvien myrkyllisyys kannattaa selvittää etukäteen . Jotkut kasvit ovat myös eläinten, kuten kanien ja metsäkauriiden mieleen ja silloin kannattaa pohtia kasvien suojausta.

Itse en ole kasvien hoidon asiantuntija ja olen oppinut puutarhanhoitoa pikku hiljaa sormet savessa tekemällä. Erityisesti omat kokemukset, opit, virheet ja erehdykset opettaa parhaiten. Tehdessäni uusia hankintoja tiedustelen aina puutarhaliikkeiden asiantuntijoilta kunkin kasvin ominaisuuksia ja mieltymyksiä.

Lisäksi olen ammentanut tietoa erilaisista blogeista ja kirjallisuudesta, joista muutama hyvä vinkki alla:

  • Apua, meillä on puutarha! (Erik Sidenbladh)

Lisäksi jos olet kiinnostunut kokeilemaan itse tekemistä omalle pihalle, niin erilaista kirjallisuutta löytyy paljon aiheesta. Itse inspiroiduin Svärd Häggvikin teoksesta ‘Tee itse pihaan ja puutarhaan’ ja erityisesti betonin työstämisestä.

betonikoristekivetys.jpg

Toteutimme mieheni kanssa viime keväänä itse tehdyt betonikoristekivilaatat takapihamme nurmelle. Laatoista tuli hienot ja kestävät mutta kiireisen puutarhanhoitajan mieleen ne eivät ole.

Ruohonleikkuri nimittäin saattaa napsia koristekiviä pois ja sen vuoksi laattojen reunustat siistitään trimmerillä tai jopa saksilla leikkaamalla. Mutta onhan niissä ihan eri tavalla tunnearvoa, kun on ne itse suunnitellut ja toteuttanut.

PIHAN VIIMEISTELY

Kasvien ympärille voi sijoittaa myös katetta, joka estää rikkaruohojen kasvamista ja vähentää kastelun tarvetta. Katetta löytyy esimerkiksi kuorikatteena, koristekatteena, liuskekatteena ja kivituhkana tai hiekkana.

Erilaisilla reunuksilla voi erottaa kasviryhmien, istutusten, nurmikon, terassin ja muun piha-alueen toisistaan. Tällaisia voi olla esimerkiksi betoninen nurmikonreunakivi, luonnon pyöreät kivet, turveharkot jne.

Valaistuksen avulla voidaan tehdä pihasta viihtyisä myös pimeään aikaan. Valaisimia voi sijoittaa eri paikkoihin esimerkiksi istutusten ympärille, nurmelle, integroida terassiin tai käyttää erilaisia valaisinnauhoja.

Kannattaa käyttää aikaa pihan suunnitteluun, sillä sopivilla rakenne- ja sijoitusratkaisuilla saadaan helpotettua myöhemmin pihaelämän arkea ja puutarhanhoitoa. Kasvivalintojen puntarointi onkin sitten helpompaa ja mieluisampaa. Itse olen hurahtanut puutarhanhoitoon viime vuonna ja todella innostunut siitä, kuinka kokeilevaa, hauskaa ja mieltä parantavaa se voi olla.

”Vaikka tietäisin, että maailma tuhoutuu huomenna, istuttaisin tänään omenapuun."

- Martti Luther

Kevätterkuin,

Anna-Stina

Edellinen
Edellinen

TALOPAKETIN KILPAILUTTAMINEN

Seuraava
Seuraava

HANKINTOJEN ÄÄRELLÄ